مهمترین بحث در تربیت فرزند، یافتن بهترین راه برای ایجاد ارتباط سازنده است.
فرزند ما تا زمانی که کودک است، ایجاد ارتباط با او بسیار سادهتر است. این در حالی است که با بزرگ شدن مخصوصاً ورود به مرحله نوجوانی، اغلب روشهای ارتباطی کارآمد گذشته با فرزند بیاثر میشود.
یکی از روشهای ارتباطی، رویکردهای مستقیم است. پیشنهاد میشود زمانی در برابر نوجوان، از این این شیوه استفاده کنید که لازم می دانید حکمی یا قانونی را نوجوان کاملاً متوجه شود. در بیان اینگونه مطالب سعی کنید قاطعیت داشته باشید. توجه داشته باشید قاطعیت، صراحت و رک گویی با رفتارهای تند دعواگونه متفاوت است. والدین می توانند در کمال آرامش، در حالتی بالغانه و منطقی، به صورت واضح و مستقیم، مطلب را کامل، آشکار و بدون هیچ شبهه ای منتقل کنید تا بعدها نوجوان نتواند توجیه ای بیاورد که آن مطلب را نفهمیده است.
توصیه میشود برای اطمینان بیشتراز انتقال درست مطلب به نوجوان، از او خواسته شود که مطلبی که به او گفته شده را تکرار کند تا هیچ گونه شک و تردیدی باقی نماند.
به نظر میرسد رویکرد مستقیم یا بیان صریح کلام باعث ایجاد تغییرات فوری در افراد از جمله نوجوانان میشود؛ اما باید توجه داشت که اغلب تغییرات حاصل شده در رفتار نوجوان خارج از دید دیگران است. چراکه نوجوان به اقتضای سنش و خودشیفتگی نوجوانانه ی خود، سعی می کند که از آشکار کردن ظاهری تغییرات دلخواه والدین جلوگیری کند. اما در باطن نوجوان آن تغییرات ایجاد میشود.
همچنین والدین باید آگاه باشند که افراط در رویکرد مستقیم، باعث ایجاد لطمههای اساسی به رابطه آنها با فرزند نوجوانشان میشود. پس بهتر است از این رویکرد در حد اعتدال استفاده شود.